REPUBLIKA BOSNA

19.11.2005.

KRALJEVIC MARKO JE KRVAVO DOSAO DO SVOJE TITULE TURSKOG VEZIRA

Koliko su Srbi samo zamlaceni sopstvenim lazima o samima sebi,najbolje govori cinjenica da redom vjeruju da je njihov mitski "junak" kraljevic Marko,najveci borac protiv Turaka,dok je stvarnost upravo suprotna.kraljevic Marko se je borio na strani Turaka,a ne protiv njih.Kraljevic Marko se tako zestoko borio za Turke da je dogurao i do titule turskog vezira.

VIDI OPSIRNIJE O TOME NA SLJEDECEM LINKU:

http://www.znanje.org/lektire/i22/02/02iv0203/istorijska%20licnost.htm

Marko Kraljevic rodjen je sredinom XIV vijeka kao sin kralja Vukasina, gospodara Prilepa, i velikog dijela Makedonije, i majke Jevrosime. Otac, kao vladar tog dijela Makedonije, opremio je vojsku sa bratom despotom Ugljesom. Ta vojska trebala je da sprijeci dalju najezdu Turaka na Balkansko poluostrvo i porobljavanje Srbije. Dok su bili utaboreni na obalama rijeke Marice, u noci 1371. godine, Turci su ih bez najave napali i napravili pravi masakr. U bici na Marici poginuo je Vukasin i njegov brat a njegova zemlja pala pod tursku vlast. Marko, kao prestolonasljednik,postaje turski vazal. To je podrazumjevalo i njegovo angazovanje u vojnim operacijama turske vojske. Ubrzo se dokazao kao snazan i sposoban borac pa je dosao do titule turskog vezira, sto je prestavljalo visok polozaj u turskom drustvu. Njegovo omiljeno oruzje je, bas kao i u narodnim pjesmama, bio topuz kojim je vjesto baratao. Sudbina mu je odredila da izgubi zivot u bici na Rovinama i to na strani vojske koja je pogubila njegovog oca i okupirala njegovu zemlju. Dakle, njegova prava istina o njegovom zivotu je dosta surova i daleka od prica iz narodnih pjesama, koje su ga velicale kao "najveceg srpskog junaka".U stvarnosti,kraljevic Marko je bio turski vezir.

19.11.2005.

BITKA NA KOSOVU NIJE BILA SRPSKA BITKA

Bitka na Kosovu nije bila srpska bitka,to je u stvarnosti bila bitka velike vojne koalicije raznih naroda: (Albanaca,Bosnjaka,Madjara,Grka) protiv Turaka
Jedino sto su Srbi jedini bili redom poklani i ono sto je jedino pozitivno u cijeloj prici jeste da od tada Srbija ne postoji.

Bosanska drzava je imala itekako razloga da ucestvuje sa svojom vojskom u toj medjunarodnoj vojnoj koaliciji protiv Turaka,jer je turska vojska bila dopirala cak do Huma gdje ju je bosanski knez Vlatko Vukovic pobijedio,a koliko znamo ni na Kosovu bosanska vojska nije ni blizu izginula,kao recimo srpska.

U svojoj knjizi "Tito,and the rise and fall of Yugoslavia",koju je napisao Roger West (New York,1995) u poglavlju pod nazivom "The history of the South Slavs" na stranici 9 se kaze: [b]

".....On St.Vitus`s Day,28 June 1389,a Turkish army confronted a grand alliance of Serbs,Bosnians,Hungarians,Greeks,Bulgarians and Albanians at Kosovo Polje,the Field of Blackbirds,in what was at that time the largest battle ever fought in Europe...." [/b]

Sto u prijevodu na bosanski znaci: [b]

".....28. juna 1389,turska vojska se suprostavila velikoj koaliciji od Srba,Bosnjaka,Madjara,Grka,Bugara i Albanaca na Kosovu polju,sto je u to vrijeme bila najveca bitka ikad vodjena u Evropi...." [/b]

O toj velikoj medjunarodnoj vojnoj koaliciji koja se suprotstavlja Turcima na Kosovu polju,28.juna 1389 govori se npr. i u knjizi britanskog historicara Freda Singletona,pod naslovom:"A Short History Of The Yugoslav Peoples",(Cambridge University Press,1989)..Takodjer,o bitci na Kosovu govori se u detalje i u knjizi Mirande Vickers "Between Serb and Albanian - A History of Kosovo"(Columbia University Press,1998)U poglavlju I ove knjigeu podnaslovu "The battle of Kosovo",Miranda Vickers o ucesnicima bitke na Kosovu,kaze sljedece:

"But in spite of this a large coalition army led by Serbian, Hungarian, Bulgarian, Bosnian and Albanian nobles gathered on the wide plain of Kosovo to confront the Ottoman army. Albanian princes were at that time close allies of the Serbs, the result of their shared desire to oppose the Ottomans."

sto u prijevodu na bosanski znaci:

"Ali uprkos tome, velika vojna koalicija predvodjena Srpskim,Madjarskim,Bugarskim,Bosanskim i Albanskim velikasima okupila se na Kosovu polju u cilju suprotstavljanja Otomanskoj vojsci,Albanski princevi su u to vrijeme bili vrlo bliski saveznici sa Srbima,sto je bio rezultat njihove zajednicke zelje da se odupru Otomanima"

Kompletno spomenuto prvo poglavlje te knjige,mozete procitati i na sljedecem linku:

http://72.14.203.104/search?q=cache:NIIpD_0bJ8IJ:www.nytimes.com/books/first/v/vickers-serb.html+kosovo+battle+military+coalition+1389+&hl=en&gl=us&ct=clnk&cd=17

Bosanski Kralj Tvrtko je imao naravno veliki interes da pristupi toj medjunarodnoj vojnoj koaliciji ,jer je turska vojska bila vec prakticno u ratu sa Bosnom i zbog opasnosti po Bosnu Tvrtko salje bosansku vojsku na Kosovo,kao sto to rade i Madjari i Grci i Bugari i Albanci,a Srbi su samo jedan dio te medjunarodne vojne koalicije iako su sebi utuvili u glavu da je to "njihova bitka".Budale.

Ali,Bosnjaci su se jos tokom srednjovjekovne bosanske drzave borili protiv Turaka,ali im bili i saveznici.

1465 Turci za kralja Bosne postavili bosanskog plemica Matiju.Prema dubrovackim izvorima prezivao se Sabančić.Po Jirečeku ovi Sabančići bili su jedna loza Kotromanica.(Dz. Alic,"Devetnaest stoljeca Bosne,1998),ali nije jedino bosanski kralj Matija bio jedini u saveznistvu sa Osmanlijama.Veliki saveznici Osmanlijama tokom srednjovjekovne Bosne su bivali i mnogi bosanski plemici,npr.Sandalj ,kao i Radivoj Ostojic sin bosanskog kralja Ostoje itd.

Veliki saveznik Osmanlijama je bio i kralj Tvrtko II Tvrtkovic,kojemu su Osmanlije i vojno pomogle da preuzme bosanski prijestol.

Takodjer je i bosanski kralj Stjepan Tomasevic bio u dobrim odnosima sa Osmanlijama,sve dok nije odbio platiti danak kojime su garantovali mir u Bosni,tek posto je on to prestao placati,doslo je do sukoba i Stjepan Tomasevic je bio pogubljen.Pitanje je da li bi Osmanlije uopce i napale Bosnu da je Tomasevic nastavio placati porez kojim su Osmanlije uvjetovale mir u Bosni .Dubrovacku republiku nikad nisu dirali upravo zbog toga jer je placala ono sto su od nje trazili.Ispada,da su Osmanlije osvojile Bosnu konkretno i jedino zbog love i ni zbog ceg drugog,prvenstveno zbog cinjenice da se tokom "osvajanja" Bosne od strane Turaka NIJE DESILA NIJEDNA VELIKA BITKA.

Mislim da je u taj kontekst moguce staviti i "ponovnu uspostavu bosanskog kraljevstva" i ustolicenje bosanskog kralja Matije Kotromanica od strane sultana Mehmeda II Fatiha. Osmanlije su pogubile kralja Stjepana Tomasevica samo zbog novca (neplacanja poreza),a onda dolazi do ustolicenja novog bosanskog kralja Matije koji se obvezao da ce placati porez,ali posto to nije mogao ostvariti Osmanlije su izvrsile kompletnu vojnu okupaciju Bosne i onda sami kupili porez.To je jedan od najvaznijih razloga,sto se pri cijeloj vojnoj okupaciji Bosne nije desio nijedan veci sukob.

REPUBLIKA BOSNA
<< 11/2005 >>
nedponutosricetpetsub
0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
27282930


LINKOVI:

Historia (est) testis temporum, lux veritatis, vita memoriae, magistra vitae, nuntia vetustatis. Ciceron
Historija je svjedok vremena, svjetlo istine, život pamćenja, učiteljica života, glasnik starine. Ciceron

worldtopix


BROJAČ POSJETA
132832

Powered by Blogger.ba